Lees een toelichting op de resultaten: "Goed nieuws voor 34% van de hooikoortspatiënten!"
Het aanpakken van hooikoortsklachten begint bij het herkennen van de veroorzakers. Lang niet alle hooikoortspatiënten hebben hier een goed beeld van. Een kleine poll. Welke plant veroorzaakt bij U waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten?
Lees een toelichting op de resultaten: "Goed nieuws voor 34% van de hooikoortspatiënten!"
Onderzoeker Michiel Stas heeft onderzoek gedaan naar de invloed van een groene omgeving op de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen met een pollenallergie in België.
Onderzoekers van het Belgische KMI hebben in 2018/2019 onderzoek gedaan naar de concentratie berkenpollen in België.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
De ontwikkelingen op het gebied van het automatisch scannen en analyseren van pollen gaan snel. Bij het ZAUM-instituut in het Duitse München loopt onder leiding van (de Nederlandse) onderzoeker Jeroen Buters (zie interview 2019), momenteel een groot onderzoek naar deze systemen. De verschillende apparaten zijn inmiddels aan hun tweede of derde generatie toe en worden steeds slimmer en beter.
In de zomermaanden is het vooral een aantal specifieke kruiden dat bijdraagt aan de pollendruk en klachten kan veroorzaken. De Bijvoet is er daar een van, en daar is genoeg over te vertellen. Een aantal vragen aan bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland.
Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen, tref je Alsemambrosia of Ambrosia artemisiifolia, aan. De bladeren zijn twee tot driedelig geveerd en lijken op die van andere plantensoorten als Bijvoet en Boerenwormkruid, maar ook op die van de laat in het jaar oranje bloeiende tuinplant Cosmos sulphureus.
Onder de Weegbreesoorten is er ook een die tamelijk smalle tot lancetvormige bladeren heeft. Deze bladeren lijken daardoor nog meer op de parallelnervige bladeren van de lelie-achtigen dan de bladeren van Grote en Ruige weegbree. Ze bloeien met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. De bloei begint in de lente en loopt door tot in de herfst. Het is een heel algemene soort in onze vegetaties, vooral in graslanden en op meer ruderale plekken (bron: Flora van Nederland)
Zwarte els of Alnus glutinosa, is een veel voorkomende boomsoort. Overal waar voldoende vocht aanwezig is, langs waterkanten, beek- en rivieroevers, broekbossen en moerassen kunnen we deze boom aantreffen.
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
Pollennieuws maakt al meer dan 10 jaar filmpjes, voornamelijk over pollenplanten, maar ook over een aantal andere aspecten van pollen en hooikoorts. In dit filmpje uit 2009 legt Maurice bijvoorbeeld uit hoe het maken van microscopische foto's van pollen in zijn werk gaat.